De gevaren van alcohol voor jouw innerlijke rust

gevaren van alcohol

Alcohol is een depressivum dat het reactievermogen van de hersenen vertraagt, wat de reden kan zijn dat het angst en zorgen vermindert. Het kan verslaving veroorzaken, het gewenste effect verliezen, leiden tot depressie, en meer. Dit artikel gaat in op de gevaren van alcohol voor innerlijke rust – of je nu op zoek bent naar verlichting of gewoon wilt ontsnappen, alcohol kan meer kwaad dan goed doen!

Nadat we de psychologische effecten van alcohol op stemmingen en geestelijke gezondheid in het algemeen hebben onderzocht, gaan we in dit artikel na hoe drinken onze relaties met anderen en met onszelf kan beïnvloeden. We bekijken wat er gebeurt als we te veel drinken… en dan dronken worden… en we geven enkele tips om deze valkuilen te vermijden.

Wat zijn de effecten van alcohol op je gemoedsrust?

gevaren van alcohol voor jouw innerlijke rustAlcohol beïnvloedt uw gemoedsrust op verschillende manieren. Alcohol kan je meer ontspannen en op je gemak doen voelen, maar de waarheid is dat het ook veel negatieve bijwerkingen heeft die het moeilijk maken om gelukkig of tevreden met het leven te zijn. Alcoholgebruik blijft over de hele wereld toenemen, waardoor het een nadelig effect heeft op de gemoedsrust van mensen. Wat doet alcohol met je geest?

Alcohol beïnvloedt de hersenen op vrijwel dezelfde manier als andere depressiva zoals barbituraten en GHB. Het vertraagt het denken en de reactietijd, vermindert de coördinatie, vermindert remmingen en verdooft emoties enigszins. De effecten van drinken kunnen bestaan uit verminderde angst of verhoogde gevoelens van welbevinden, maar dit kan gevolgd worden door verhoogde angst en depressie. Na verloop van tijd zal dezelfde hoeveelheid alcohol minder effect hebben op je geest en mentale vermogens. Dit komt doordat je toleranter wordt voor de effecten, waardoor je grotere hoeveelheden nodig hebt voor hetzelfde bedwelmingsniveau.

Wat is de invloed van alcohol op onze relaties met anderen?

Alcohol kan een last zijn in relaties. Mensen die drinken kunnen zich emotioneel en lichamelijk verwijderd voelen van geliefden en anderen, en ze kunnen zelfs agressief of gewelddadig worden. Dit kan leiden tot een toename van problemen met familieleden, vrienden en collega’s. Deze problemen kunnen leiden tot een lager gevoel van eigenwaarde, verminderde prestaties op het werk of op school, en een verhoogd risico op ongevallen. De beste manier om deze negatieve relaties te vermijden is zich volledig van drinken te onthouden.

Tips om verantwoord te drinken

Een paar eenvoudige tips om u te helpen verantwoord te drinken zijn:

  • Kies je metgezellen verstandig. Dit is vooral belangrijk als je voor het eerst alcohol gaat drinken. Als je niet zeker bent van iemands houding ten opzichte van drugs en alcohol, kan het beter zijn hem te vermijden.
  • Drink nooit alleen – dit kan leiden tot dronken rijden, black-outs, of dingen doen waar je later spijt van krijgt
  • Drink langzaam – ga niet van de ene alcoholische drank meteen naar de andere zonder tussendoor een pauze te nemen. Alcoholvergiftiging is mogelijk wanneer je lichaam niet de kans krijgt om de drank te verwerken voordat je te veel drinkt!
  • Eet iets voordat u gaat drinken – dit vertraagt de opname van alcohol in uw systeem. Gebruik kleine porties en wissel af met water om het meeste uit je drankjes te halen en jezelf gehydrateerd te houden. Drink je op restaurant een lekkere Chardonnaywijn? Drink dan zeker evenveel water om opname te vertragen.
  • Heb altijd een plan in je hoofd voordat je gaat drinken, zo ben je voorbereid op wat er kan gebeuren en kun je compromitterende situaties vermijden
  • Houd je alcoholgebruik in de gaten – als je het gevoel hebt dat je te veel drinkt, zoek dan hulp. Het is beter om vroegtijdig flauw te vallen dan een paar dagen een kater te hebben door een black-out of een ander alcoholgerelateerd incident