Zo belangrijk is slaap

Reiki je helpen om beter te slapen

Goed slapen is heel erg belangrijk. Het belang van een goed slapen wordt nog wel eens onderschat. Het is van zeer groot belang voor een goede gezondheid. Ons lichaam wordt gedurende de dag belast. Zowel met fysieke als mentale stress waarna herstel nodig is. Het herstel van ons lichaam vindt plaats wanneer we slapen.

Herstel van ons lichaam gebeurt tijdens onze slaap

Tijdens onze slaap worden energiebronnen aangevuld, spieren en cellen hersteld en vind verwerking in de hersenen plaats. Zo wordt stress verlaagd. Ook zorgt slaap voor nog meer voordelen. Het zorgt voor een uitgerust gevoel en je bent beter geconcentreerd overdag. Het draagt ook bij aan het verbeteren van de stofwisseling en natuurlijk ben je ook beter bestand tegen stresssituaties. Slaap is dus erg belangrijk voor onze gezondheid.

Slaaptekort kan verschillende nadelige effecten hebben. Er vindt bijvoorbeeld minder of geen herstel plaats van het weefsel. Je wordt geestelijk minder scherp en je raakt sneller geïrriteerd, vermoeid en in een slechte stemming. Je hebt ongeveer zeveneneenhalf uur slaap nodig per nacht. De een iets minder en de ander iets meer.

Tips om jouw nachtrust te verbeteren

slapenIs jouw nachtrust nog niet optimaal dan kan je hieronder een aantal tips lezen om de kwaliteit en de duur van de slaap te verbeteren:

  • Ga lekker naar buiten en beweeg! Het is van belang om voldoende te blijven bewegen want het bevordert de slaap. Een flinke wandeling kan echt helpen. Loop of beweeg iedere dag ongeveer een half uur tot een uur. Je zal zien dat dit helpt.
  • Drink liever geen koffie of alcohol en eet niet vlak voor het slapen gaan. Cafeïne kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt. Ook alcohol heeft invloed op je slaap. Drink geen energiedrankjes. Deze houden je zeker wakker! Sowieso is te veel koffie drinken niet zo intelligent als je goed wil slapen.
  • Zorg ervoor dat je in een koele slaapkamer slaapt. Zet het raam open en de kachel in de slaapkamer uit. Een prima temperatuur om in te slapen is zo rond de achttien graden.
  • Licht en geluid kunnen ervoor zorgen dat je niet in slaap valt of je hersenen geen seintje krijgen dat ze moeten rusten. Zet alle schermen minimaal een uur voor het slapen uit.
  • Probeer te ontspannen voor het slapen gaan. Je kan dit doen door een boek te gaan lezen of te luisteren naar rustige muziek. Natuurlijk kan je ook een meditatieoefening doen. Er zijn speciale meditatieoefeningen die de slaap bevorderen.
  • Magnesium kan je helpen te slapen. Door stress kan je een magnesium tekort krijgen en dus zal je daarom ook niet slapen. Ieder avond een magnesiumpil innemen tijdens de maaltijd is dus een goed idee.
  • Ook is het van belang dat je regelmaat kweekt voor een goede nachtrust. Minimaal zes keer per week op tijd je bed in en op tijd er weer uit zullen bijdragen aan een goede nachtrust.

Welke slaap fases zijn er?

Wist je dat we in ons leven een derde slapend doorbrengen? In een nacht slapen we gemiddeld zeven uur. Wat gebeurt er tijdens onze slaap. In een nacht zijn er ongeveer vijf slaapcyclus van honderd minuten. Een slaapcyclus bestaat op zijn beurt weer uit vier slaapfases. Als eerste ga je wegdoezelen. Dit noemen we de sluimerfase. Het is een korte periode waarin je oogbewegingen langzamer worden. Op een gegeven moment kan je je ogen niet langer openhouden en val je in slaap.

De hersenactiviteit wordt dan trager. Je komt dan in de lichte slaapfase. Je bent ontspannen, maar je kan nog wel makkelijk wakker worden. Als een geluid je stoort, of als je een slaapstuip krijgt, kan je hierdoor wakker schrikken. Dan val je in een diepe slaap. Tijdens de diepe slaap ben je helemaal ontspannen en ver weg. Je ademhaling gaat heel langzaam en je hart klopt minder snel. Je lichaam is zich aan het herstellen voor de nieuwe dag. Wakker worden tijdens de diepe slaap is moeilijk. Als je dat gebeurt kun je gedesoriënteerd zijn.

Hierna volgt de REM-slaap. Tijdens deze fase maken je ogen heel snelle bewegingen. Je spieren zijn totaal ontspannen. De bloeddruk stijgt en je hartritme en ademhaling zijn onregelmatig. In deze fase droom je. De diepe slaap en de REM-slaap zijn het belangrijkst omdat je tijdens de diepe slaap lichamelijk hersteld en tijdens de REM-slaap geestelijk hersteld.