Ontspanningsoefeningen

OntspanningsoefeningenOntspanningsoefeningen zijn een prima hulpmiddel om de dagelijkse beslommeringen los te laten. Wanneer je voor je ontspanningsoefeningen een vast tijdstip weet in te bouwen in je dagelijks patroon zul je daar zeker de vruchten van plukken.

Je kunt spanningen beter aan en je zou van bepaalde situaties de humor kunnen inzien, waar je voor die tijd problemen zag. Is jouw glas half vol of half leeg?

Om alvast zelf aan de slag te gaan geef ik een algemene ontspanningsoefeningen.

Ontspanningsoefeningen zittend op een stoel

Observeer je ademhaling een poosje, let erop dat je goed naar je buik ademt (op een inademing wordt je buik bol, op een uitademing valt je buik weer wat in).

Sluit nu rustig je ogen. Ga met je aandacht naar je voeten, span op een inademing je voeten helemaal aan, tot in je tenen. Houd deze spanning even vast en laat het dan los op een uitademing. Verplaats je aandacht dan naar je onderbenen, span je spieren daar op en inademing helemaal aan, houd de spanning even vast en laat weer los op een uitademing.

Ontspanning OefeningenGa dan met je aandacht naar je knieƫn en bovenbenen, span je spieren daar op een inademing stevig aan, houd de spanning even vast en laat los op een uitademing. Verplaats dan je aandacht naar je buik en onderrug, span deze spieren op een inademing flink aan, houd de spanning even vast en laat dan los op een uitademing.

Ga dan met je aandacht naar je borst en bovenrug, span alles flink aan op een inademing, houd de spanning even vast en laat los op een uitademing. Verplaats je aandacht naar je schouders en span je spieren daar op een inademing flink aan, houd de spanning even vast en laat los op een uitademing.

Verplaats je aandacht naar je bovenarmen, span deze flink aan op een inademing, houd even vast en laar op een uitademing. Ga vervolgens met je aandacht naar je onderarmen, span de spieren daar op een inademing flink aan, houd de spanning even vast en laat dan los op een uitademing. Verplaats dan je aandacht naar je handen en vingers, span je spieren daar flink aan op een inademing, houd de spanning even vast en laat het dan los op een uitademing.

Ga dan met je aandacht naar je hals en nek, op een inademing span je de spieren daar flink aan, houd dat even vast en laat het weer los op een uitademing. Verplaats dan je aandacht naar je hoofd en gezicht. Op een inademing span je de spieren daar helemaal aan, knijp je ogen stevig dicht en steek je tong eens zo ver mogelijk uit. Houd deze spanning even vast en laat het weer los op een uitademing.

Je hebt nu alle spieren in je lichaam aangespannen en weer ontspannen. Ga in gedachten nog even langs je hele lichaam. Is er nog ergens een restje spanning? Laat het dan heel bewust los.

Hoe voelt je lichaam na deze ontspanningsoefening?

Als dit een goed gevoel geeft kun je het liggend toepassen. Het kan ook heel goed werken om in slaap te komen. Door heel bewust je spieren te ontspannen blijf je met je aandacht bij je lichaam en maak je je los van je gedachten.

Nu nog even een grapje.

Ben je boos en voel je dat in je lijf? Doe AAPJE! Dat gaat zo:
Sta stevig op de grond, je voeten iets uit elkaar. Ga dan voorover hangen. Je rug, armen en hoofd volledig ontspannen. Ga dan met je voeten lekker stampen, steek je tong uit en stoot geluiden uit, laat maar komen dat geluid. Je bovenlichaam, armen en hoofd blijven lekker ontspannen hangen.

Hierna voel je dat de spanning en eventuele boosheid zijn verdwenen. Ook heel geschikt voor kinderen.

p.s. Ik raad je aan deze oefening niet in het openbaar te doen.